top of page

Tenthuis Vlieland

Vlieland

Vlieland is een van de vijf nederlandse waddeneilanden en is bereikbaar met de boot vanaf Harlingen.

Een vakantie op Vlieland begint al bij het aan boord gaan van de veerboot. Lekker uitwaaien op het dek, genieten van het fantastische uitzicht, de frisse zeewind, de zeehonden op de zandbanken en de vele schepen!

Na anderhalf uur varen kom je middenin het gezellige dorp aan waar met een beetje geluk het muzikale duo ‘Drijfhout’ zorgt voor oud hollandse zeemansliederen bij hotel/restaurant Zeezicht.

Het gezellige dorpje heeft vele leuke winkels, cafe’s en restaurants.

Vanaf het dorp kun je met de bus, fiets of lopend via de bosrijke omgeving naar camping Stortemelk. Eenmaal aangekomen in ons tenthuis is er meteen mogelijkheid tot een wijntje bij de kachel, zwemmen in de zee, spelen op het strand of genieten van een boek op ons beschutte terras!

 

Naast zon zee en strand heeft Vlieland ook voor een actieve vakantie veel te bieden. U kunt bijvoorbeeld op de fiets door de duinen naar het Posthuys, op avontuur met de Vliehorsexpress, paardrijden, mountainbiken, kitesurfen of de vuurtoren beklimmen.

 

Geschiedenis van Vlieland

Vlieland is ontstaan tijdens de watersnood van 1287. Deze maakte deel uit van het proces waardoor de waddenzee werd gevormd. Tot 1942 hoorde Vlieland net als Terschelling bij de provincie Noord-Holland. Tijdens de tweede wereldoorlog veranderden de duitsers dit en deelden het eiland in bij Friesland. Na de oorlog werd de wijziging van de provinciegrens niet teruggedraaid.

 

Op 9 oktober 1799 verging vlakbij Vlieland het Franse fregat ‘la Lutine’ met aan boord 32 kanonnen en een grote lading goud waarvan tot op heden slechts een klein gedeelte is gevonden. Er zijn in de loop der jaren diverse pogingen ondernomen het schip te bergen maar de sterke stroming tussen Terschelling en Vlieland maakt dit onmogelijk. Op Vlieland kom je regelmatig verwijzingen naar de Lutine tegen waaronder restaurant de Lutine.

 

Veel plezier gewenst op Vlieland!

bottom of page